Nederlandse Ambassade in Brasília, Brazilië

Interview met Gerard Dielessen

"Ik ben ervan overtuigd dat het mooie en succesvolle spelen worden in Rio de Janeiro"

Nederland bereidt zich voor op de Olympische en Paralympische Spelen, die zomer 2016 in Brazilië worden gehouden. Eind oktober bracht Gerard Dielessen, algemeen directeur van het Nederlands Olympisch Comité NOC*NSF, met een delegatie van Nederlandse bedrijven en partners in sport een bezoek aan Rio. Ter gelegenheid van de lancering van een speciale Facebook pagina voor Nederlanders die de Zomerspelen willen gaan bezoeken, gaf hij een interview aan Geert Bok, onze stagiair op het Consulaat-Generaal in Rio.

Hoe lopen de voorbereidingen voor de Olympische Spelen 2016? Welke rol speelt het Nederlandse diplomatieke postennet daarbij?

De voorbereidingen gaan ontzettend goed, waarbij het consulaat in Rio en de ambassade in Brasilia een belangrijke rol spelen. In 2011 was ik voor het eerst in Brazilië en heb toen al afspraken gemaakt met de Nederlandse ambassadeur in Brasilia en de toenmalige Consul- Generaal Paul Comenencia, later opgevolgd door Arjen Uijterlinde. We hebben heel veel contacten die helpen bij lokale problemen waar we tegen aanlopen. Dit verloopt uitstekend, en ik ben daar erg tevreden over.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor NOC*NSF de komende twee jaar?

Eigenlijk hebben we de grootste uitdagingen al gehad de afgelopen jaren. We zijn immers al 5/6 jaar bezig met de voorbereidingen. NOC*NSF heeft in Rio een eigen huis gehuurd wat veel werk was en veel tijd heeft gekost. We hebben relaties met de lokale organisatie en gemeente Rio opgebouwd. Zo langzamerhand begint alles op zijn plek te vallen en komt het nu aan op de uitwerking Zo moet Heineken bijvoorbeeld nog wel definitief een contract tekenen voor het Holland Heineken House en  hebben we nog steeds uitdagingen omdat we te maken hebben met de Braziliaanse bureaucratie. Dit is anders dan in Londen.

Hoe kan een evenement zoals de Olympische Spelen 2016 gericht op topsport zorgen voor een verdere bevordering en ontwikkeling van sportparticipatie in Nederland?

Bij topsport evenementen die goed gaan, dat geldt voor Olympische Spelen, maar bijvoorbeeld ook voor EK’s en WK’s – en dat is gelukkig vaak het geval bij Nederland -  levert topsport rolmodellen op die de samenleving inspireren om ook te gaan sporten. Ook creëert topsport allerlei innovaties. In Nederland hebben we daarbij het uitgangspunt dat er geen topsport is zonder sportparticpatie en geen sportparticipatie zonder topsport. Dat hoort echt bij elkaar. Vandaar onze visie: “We winnen veel met sport!”

Meer of minder medailles dan in London?

Moeilijk om te voorspellen. We hebben een succesvol jaar 2014 achter de rug, zo’n succesvol topsportjaar hebben we nog nooit gehad. Dit legt een stevige basis voor de prestaties over een anderhalf jaar in Rio, maar het is moeilijk om hier een uitspraak over te doen. Maar dat het mooie en succesvolle Spelen worden  in Rio de Janeiro, daar ben ik van overtuigd. Rio de Janeiro is natuurlijk een prachtige stad. Het worden “passion games” hier in Rio de Janeiro. De mensen zijn zo gepassioneerd bij wat hier gebeurt. Daarom vind ik het heerlijk dat de Spelen in Rio de Janeiro georganiseerd worden.

Gerard Dielissen